Barbecue bij het Inloophuis

TIEL Vorige week vond de jaarlijkse barbecue van het Inloophuis Tiel plaats. Zo'n vijftig gasten, medewerkers en betrokkenen schoven aan op het grasveld tussen de St. Maartenskerk en het Inloophuis waaronder ook vrijwilligers van de moestuin Franciscushof.

De barbecue is bedoeld als een ontmoetingsgelegenheid voor iedereen die met het Inloophuis te maken heeft. Bestuursleden schuiven aan bij gasten, subsidiegevers praten met vrijwilligers en de tuinders spreken over de oogst.

Al vroeg in de middag waren de medewerkers druk in de weer om alles op te bouwen voor een gezellig samenzijn. Tafels en stoelen, de barbecue zelf en de tafels voor al het lekkers, dat gepresenteerd werd, moesten daarheen gebracht worden. Er zijn deze middag véél zweetdruppeltjes gedroogd. Met de plensbui van de avond daarvoor nog in gedachten, was er ook gedacht aan beschutting tegen regen. In ieder geval stonden de koks hoe dan ook droog.

Binnen in het Inloophuis waren de voorbereidingen voor het eten in volle gang: schalen met diverse salades, vers fruit, drie soorten stokbrood en de pindasaus voor de saté´s werden klaargemaakt. Om 17.00 uur was het zover. De gasten zochten een plekje aan de tafels en maakten, voor zover nodig, met elkaar kennis. Na het welkom van Han van Peer was Han van Bockel, de onvolprezen opper-brader, al begonnen met de eerste hamburgers.

Als toetje was er ijs met aardbeienmoes. Die aardbeien kwamen van de Franciscushof, in overvloed gebracht naar het Inloophuis en daar door bereidwillige kooksters in potten gewekt. Toen iedereen dacht 'dat was het dan' volgde nog een verrassing. Twee prachtig geklede dames die in het voorjaar een vrijdagavondmaaltijd hadden bereid brachten op grote schalen een voortreffelijke chocoladetaart. Zelf konden ze deze maaltijd, midden in de Ramadan, niet meemaken. Maar in gedachten en daden waren ze bij ons. Zij kregen een hartelijk applaus.

Daarna namen de deelnemers voldaan afscheid met de opmerking: volgend jaar graag weer. En brachten de medewerkers met vereende krachten huis en tuin weer in de oorspronkelijke staat, terugkijkend op een zeer geslaagd feest.