• Hans Burgwal kijkt van zijn balkon op de container aan de Grotebrugse Grintweg.

    Hans Burgwal

Afval bij plastic-containers

TIEL Zakken vol plastic naast de container en zelfs meubels: er ligt dagelijks afval naast de containers voor plastic in Tiel. Buurtbewoners klagen dat al het denkbare afval er al heeft gelegen de afgelopen tijd.

door Charella Hulsbosch

 

Een bekend probleem, blijkt als we Avri bellen. ,,Het gebeurt eerder dagelijks dan dat dit nooit voorkomt", zegt Erik de Vries, algemeen directeur van Avri.

Nu worden de negen containers in Tiel iedere dag, met uitzondering van zondag, in de ochtend geleegd. Ook het afval naast de containers wordt dan meegenomen.

Veel mensen brengen hun afval aan het eind van de dag weg. Het gevolg: een nacht lang zakken vol plastic en ander afval naast de containers. De Vries: ,,Vuil trekt ook vuil aan."

 

LIGGING De ligging van sommige containers helpt daar ook niet bij, neem die bij de Jumbo aan de Grotebrugse Grintweg

,,In het geval van de Jumbo worden de containers niet alleen door bewoners gebruikt. Ook mensen die gaan winkelen nemen hun plastic mee om het daar weg te gooien. Dan raken ze vol en zetten mensen het er naast."

Klagen bij de Avri heeft geen zin, het bedrijf kan zelf geen oplossing doorvoeren. Als ze een oplossing aandragen moet dat altijd eerst door de gemeenteraad. De Vries: ,,Wij doen wat de gemeenteraad wil. Als zij zeggen dat we die containers drie keer per dag moeten legen, dan doen we dat. Wij hebben geadviseerd de containers weg te halen zodat wij het plastic afval aan huis kunnen gaan ophalen." Een oplossing met tegemoetkoming voor mensen die in hoogbouw wonen: daar wordt dan elke week het plastic opgehaald in plaats van één keer per twee weken.

De raad buigt zicht op 27 september over de kwestie. ,,Of de containers worden verwijderd en het plastic overal huis-aan-huis ingezameld, of er moet extra geld ter beschikking gesteld worden voor andere maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan extra containers", laat de gemeente weten. De Vries: ,,Als je mij vraagt wat helpt dan adviseer ik om ze weg te halen en het plastic aan huis op te halen. Dat doen we in de rest van de regio ook."