• Wim Hendrikx

Drie bijzondere Rijswijkers

RIJSWIJK Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 14 en zondag 15 september is in de Martinuskerk een speciale tentoonstelling met werk van drie Rijswijkers. Dit onder de noemer 'Rijswijk te Kijk Special'.

Als eerste zijn het grafieken van Wim Hendrikx. Deze kunstenaar raakte geboeid door grafiek op De Plantage in Tiel. Op de Academie in Arendonk (Be) volgde hij de richting 'Vrije Grafiek' en heeft hij zich vooral gespecialiseerd in etsen.

Zijn werk is verschillend van aard maar het is voor een bioloog niet verwonderlijk dat de natuur een inspiratiebron is, bijvoorbeeld de prachtige observaties van kleine beestjes. De tentoonstelling geeft een overzicht van zijn ontwikkeling als graficus.

Elisabeth Muus, in Rijswijk beter bekend als Lies Janssens, exposeert met twee projecten, foto's van Jaap de Bruijn en foto's uit de kapsalon van Annie van Olderen. Beelden die het dorpsleven onder de loep nemen en vastleggen voordat het verdwijnt in de moderne tijd. Ze maakte dit documentairewerk voor haar deeltijd vakopleiding fotografie aan de Fotovakschool Amsterdam.

De hobby van de derde exposant Martien Thijssen is het verzamelen van onder andere plattegronden van Rijswijk. Hij heeft inmiddels een flinke verzameling en leert steeds meer over de geschiedenis van dit dorp. Op grote A-nul kaarten toont hij tijdens de tentoonstelling in de Martinuskerk hoe het dorp van 1936 tot nu is veranderd. Hij is zelf tijdens de tentoonstelling aanwezig en luistert graag naar herinneringen en verhalen om meer te weten te komen over alles wat de kaarten weergeven.

Om 15.00 uur speelt Tweetet relaxte Jazzmuziek in de Martinuskerk. Het duo bestaat uit Eugene Teunissen (bariton saxofoon) en Wim Leeuwenberg (bas). Op het repertoire staan ballads uit de jazz afgewisseld met jazzblues. Op zondag 15 september 15 uur is ieder van harte welkom in de Martinuskerk voor een vernissage van Rijswijk te Kijk Special. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd.

De expositie is zowel op zaterdag als op zondag geopend. Alle toegang is gratis.