• SONY DSC

    Gemma Jansen

60 jaar bij elkaar

MAURIK Jan en Hennie van Rossum waren donderdag 17 mei precies 60 jaar getrouwd. Inmiddels pronkt er al een felicitatiebrief van de koning op de kast en kwam burgemeester Jan de Boer het diamanten bruidspaar speciaal feliciteren en bood een prachtig boeket bloemen aan.

60 jaar getrouwd zijn, is een hele lange tijd. Sommige mensen overlijden voor het behalen van die mijlpaal, andere raken ergens onderweg op elkaar uitgekeken. Dat is bij de al ruim 50 jaar in Maurik woonachtige Jan en Hennie gelukkig nooit het geval geweest. ,,Hoewel bij ons de pannen op het dak ook wel eens stevig rammelden. Ik zeg altijd tegen de kinderen: ´Kwaad worden op elkaar is menselijk, maar kwaad blijven niet.` Voordat we gingen slapen, legden we onze ruzie altijd weer bij", aldus Hennie.

Het leven is geen sprookje en het echtpaar heeft dan ook verschillende tikken van het lot uitgedeeld gekregen. Zo raakte Jan na een lang en werkzaam leven als vijftigplusser al bijna uitgerangeerd. Hij maakte als elektriciën de enorme groei van de Maurikse steenfabrieken van dichtbij mee, maar ook het verval ervan. Via het uitzendbureau kwam hij bij de Hoogovens terecht. Ondanks de forse afstand die hij iedere dag af moest leggen, had hij het daar wel goed naar zijn zin. Jan maakte zich altijd graag nuttig en moest echt wel even wennen toen hij vervroegd met pensioen ging. Hennie is vier jaar ziek en veel bedlegerig geweest. Ook na verschillende operaties die niet uitpakten, zoals verwacht, behield ze altijd haar goede humeur en ontving bijna dagelijks bezoek. Nu genieten deze tachtigplussers samen van hun ´oude dag`. Ze maken regelmatig reisjes en bezoeken wekelijks wel één van hun vijf kinderen of zestien kleinkinderen.

Jan: ,,We realiseren ons terdege hoe gelukkig we zijn: we hebben elkaar nog, wonen op een prachtig plekje, zijn misschien wel iets krakkemikkig maar doen nog van alles. Als ik terugkijk, zijn die 60 jaren voorbij gevlogen. Maar ik zou ze zo weer overdoen en met dezelfde vrouw!"