• Marjon Beijer

Optocht

Ik had me voorgenomen om zondag naar de Reut van Lauwe, de grote carnavalsoptocht in Beneden-Leeuwen, te gaan kijken, maar het kwam er niet van. Dat heb je wel eens. Je bent iets van plan, maar toch doe je het niet. Zal de leeftijd wel zijn. Dus zat ik lekker thuis op de bank, maar het carnaval bleef in mijn hoofd zitten. Wat zou het toch mooi zijn, dacht ik, als we hier in de Betuwe zo'n spetterende optocht hadden, net als in Maas en Waal. De Reut van de Batauwe of zoiets. In mijn verbeelding zag ik het al voor me. Een feestelijke stoet met swingende wagens uit Tiel en de omliggende dorpen. Een soort fruitcorso voor feestneuzen. In die denkbeeldige optocht zag ik Tiel voorop rijden met een zich voortslepende Bellevue-wagen. Een schimmig ontwerp. Je kon niet zien of het een woonhuis of een restaurant was. Van het grote spandoek op de zijkant werd je ook al niet wijzer. Dat doek was getooid met de cryptische tekst: "Woonhuis of lekker eten? Joost mag het weten. Maar let intussen op de drie zussen".

Ochten presenteerde zich vol trots met een reusachtige Aldi-kar, gebouwd op de restanten van het inmiddels gesloopte oude gemeentehuis. Er werd nauwelijks voor geklapt.

De wagen van Buren leek wel onbestuurbaar. Alleen de burgemeester zat er nog op. Alle stoelen achter hem waren leeg. Hij deed dapper zijn best, maar desondanks kwam hij maar moeizaam vooruit. De wethouders stonden langs de kant toe te kijken. Om het hoekje zag ik ook de gemeentesecretaris nog staan.

Neerijnen kwam met twee wagens, een grote en een kleintje. De betekenis ervan, begreep ik eerst niet. Die kleine symboliseert de tweede kans van de nieuwe burgemeester, zo werd mij verteld. De wagen van Geldermalsen wilde maar niet op gang komen. Het gevaarte vol spandoeken reed met donderend geraas in de dranghekken en moest door een peloton van de mobiele eenheid weer op de wielen gezet worden. Het publiek werd er onrustig van. Het bleef tobben met die kar. Het was al met al een nogal triest schouwspel. Geen stoet om vrolijk van te worden. Geen optocht om je feestneus bij op te zetten en uit je dak te gaan. Volgend jaar ga ik toch maar naar de Reut van Lauwe.

Jan Beijer

(reageren: jbeijer@upcmail.nl)