• ZDB

Halve eeuw De Valentijn

MAURIK Zorgcentrum De Valentijn in Maurik viert komend jaar dat deze voorziening een halve eeuw bestaat. Een tijdspad waarin het bejaardenhuis van weleer, toen zelfs vijftigers compleet in de watten werden gelegd, uitgegroeid is tot een zorgcentrum van deze tijd met bewoners van tachtig jaar of ouder.

De onthulling van de kersenboom is het startsein van een actiejaar, waarin geld ingezameld wordt voor een feestweek volgend jaar. In de kersenboom komen in de loop van 2018 en 2019 kersen te hangen; iedere sponsor die een financiële bijdrage levert aan de feestweek krijgt een eigen kers in de boom en wordt vermeld op het sponsorbord.

Johan de Wit, voorzitter van de Stichting Vrienden van De Valentijn werkt nauw samen met Jalien Meijs van De Valentijn als het om de fondsenwerving gaat. Hij legt uit: ,,We kennen verschillende sponsors. Daarvoor hebben we geheel volgens de Olympische gedachte ook drie soorten ballen. Brons, zilver en goud. Wij hebben hier een vierde bal, rood van kleur, aan toegevoegd. Iedere sponsor staat voor zo'n bal. Met een lampje er in wordt  de kersenboom een feestelijk geheel.''

Het hele jaar door zal er aandacht zijn voor gezellige activiteiten, maar de kers op de taart wordt echt wel een optreden van Willeke Alberti tijdens de feestweek. Wel uitsluitend voor de bewoners zelf, meer mensen kunnen niet in de  grote zaal van de locatie. Ook wil de Stichting Vrienden van De Valentijn als cadeau een mobiele braintrainer aanschaffen. Deze is momenteel al in bruikleen om te kijken hoe het bevalt.

Het streven van de organisatie is het binnenhalen van minimaal tienduizend euro. Op dit moment staat de teller op 2400 euro. Maar de eerste gouden bal hangt inmiddels al in de boom, want het Nationaal Ouderenfonds verdubbelt de opbrengst tot een maximum van 2000 euro. Dit fonds richt zich op het stimuleren van sociale contacten en zelfredzaamheid van ouderen om zo eenzaamheid te bestrijden. Johan en Jalien zijn blij met deze geste.

Johan: ,,We gaan als kersenplukker aandacht vragen tijdens bijvoorbeeld de zomermarkt in Maurik of de markt in Eck en Wiel. We hopen zo ook sponsoren te vinden. En als iedereen die zich betrokken voelt bij De Valentijn twee tientjes doneert, komen we snel bij de beoogde tienduizend euro. De fondsenwerving gaat nu officieel van start.''

Daarnaast heeft de organisatie zich aangemeld bij de actie 'Warm Hart' van de NCRV. Wie de meeste stemmen krijgt, maakt ook kans op een leuke bijdrage.

En wie aan De Valentijn een bijdrage vanaf 5 euro doneert, komt -na toestemming- met een naam op het sponsorbord naast de kersenboom in de hal. En de eerste inzamelingsacties staat ook al voor de deur. De Valentijn organiseert op zaterdag 2 juni een Buurzaamheidsdag voor verenigingen, buurtbewoners en andere belangstellenden. Tijdens deze dag zijn er kraampjes met spullen en versnaperingen, een modeshow, fantasiefiguren, fanfare en kunnen bezoekers op de foto.

Sponsors voor de feestweek van De Valentijn kunnen zich melden bij Johan de Wit, joh.c.dewit@kpnplanet.nl of 0344-691708 of via.Jalien Meijs, j.meijs@stzdb.nl of 0344-699773.