• Neeltje van Triest

Geen wietteelt in Buren

MAURIK D66 is een warm voorstander van gereguleerde wietteelt. Op dit moment komen alleen middelgrote steden als Culemborg, Nijmegen, Wageningen en Tiel in aanmerking om mee te doen aan een landelijke proef. Voor het geval dat er een aanvraag bij de gemeente Buren binnenkomt, wil D66 toch weten hoe de collega-raadsleden er over denken.

Alda van Zijl, fractievoorzitter van D66: ,,Iedereen weet dat ook in Buren illegaal wiet wordt geteeld. Omdat er geen controle op is, loopt men de kans dat er allerlei stoffen worden gebruikt die schadelijk voor de gezondheid zijn. Daarnaast kennen we allemaal het afvalprobleem. Wiet telen kan maar beter gelegaliseerd worden, dan kunnen we dit controleren en zijn we van veel criminaliteit af.''

Gemeentebelangen ziet weinig aanleiding om hier al een mening over te hebben, het is nog niet aan de orde. De VVD vindt legalisering totaal niet nodig en is er vol tegen om de wietteelt te legaliseren. De PvdA wil eerst de initiatieven van de regio's afwachten. In de regio kan het wel, in Buren niet. De PvdD ziet liever een wietkwekerij dan een veehouderij en is voor. De PCG vindt legalisering van de wietteelt absoluut niet wenselijk en spreekt de D66 fractievoorzitter daar persoonlijk op aan. ,,Als u weet dat hier geteeld wordt, dan dient het hoofd van de politie uw woorden te onderzoeken.''  Ook het CDA en portefeuillehouder Jan de Boer zijn mordicus tegen.