Zonder scheidsrechters zit je met z’n allen op de bank

21-03-2019, 11:38 | Lezersnieuws | Redactie

Het weekend staat weer voor de deur! Honderden kinderen, mannen en vrouwen gaan dan het veld op. Niet alleen bij SV TEC, maar ook bij heel veel andere voetbalverenigingen. Dit is natuurlijk fantastisch, maar vraagt een enorme voorbereiding. Gedurende de week zijn er verschillende mensen bezig om de zaterdag en zondag voor te bereiden. Zij houden zich bezig met veldbezetting, kleedkamerbezetting en het regelen van scheidsrechters. Op de wedstrijddag zelf zorgen zij dat alles zoveel mogelijk vlekkeloos verloopt. Velden uit zetten, zorgen voor drinken in de rust en zorgen dat iedereen op de juiste plaatsen komt. Dit doen ze met veel plezier in de kostbare vrije tijd die ze hebben.

Begeleiden van wedstrijden

Steeds vaker is het regelen van scheidsrechters bij wedstrijden een lastige puzzel en met regelmaat bijna onmogelijk. Dat merken ouders, trainers en spelers vast ook. Waarom is dit zo moeilijk?

Waar veel ouders, grootouders, broers, zussen, ooms en tantes en andere familieleden 10 jaar geleden het fluitje oppakte om een wedstrijd op een half veld te leiden, zijn er nu binnen onze vereniging nog maar enkele van deze excentrieke eenlingen, die wekelijks op het veld staan om te zorgen dat de kinderen lekker kunnen voetballen.

Dat is gek. We zijn immers een vereniging! En het principe van een vereniging is toch ‘met zijn allen de schouders eronder om er iets moois van te maken!’ Met zijn allen, dat zou het motto moeten zijn. Maar het is lastig om vrijwilligers te vinden en ook onze scheidsrechters zijn vrijwilligers. En dat is jammer, want we zouden graag meer scheidsrechters willen hebben. Dat geldt niet alleen voor ons, maar voor heel veel andere voetbalclubs in Nederland.

Slecht imago

Ik weet als scheidsrechter dat het imago van scheidsrechter niet positief is. Door het inhalen van de technologie is er veel discussie over scheidsrechters op tv en het lijkt alsof de scheidsrechter het nooit goed kan doen. En langs de lijnen bemoeien toeschouwers zich met de keuzes en beslissingen van de leidsman of -vrouw. Dit moet toch anders kunnen?

Hoe jong of oud de scheidsrechter ook is, een scheidsrechter is immers gewoon een vrijwilliger. Dit betekent ook dat ze niet betaald krijgen, wanneer ze een wedstrijd begeleiden en zorgen dat kinderen lekker kunnen voetballen in hun vrije tijd.

Behandel elkaar met respect. De tegenstander, maar ook de scheidsrechter. Hoe oneens je het ook bent als speler met een beslissing, mondje dicht tegen de scheids. (Gek, dit werd vroeger en nu nog steeds tegen mij gezegd als ik zelf voetbal.) Bedank als speler de scheidsrechter altijd als de wedstrijd is afgelopen. Geef hem een hand en de tegenstander ook. Het maakt het allemaal een stuk leuker.

Meer scheidsrechters nodig

Binnen veel verenigingen begint het tekort aan scheidsrechters een probleem te worden. Dat zouden verenigingen natuurlijk graag anders zien. En er zijn zoveel mogelijkheden. Zeker bij de wedstrijden op een half veld, kunnen ouders of andere familieleden goed helpen door de wedstrijd te fluiten. Dit hoeft niet elke week, maar het kan als u er toch bent om bij uw zoon of dochter komt kijken. Wissel het af met andere ouders bijvoorbeeld. Het is niet moeilijk, maar vooral heel erg leuk.

Je hoeft niet veel te lopen. Pak een fluit en loop mee van de zijkant van het veld. Tegenovergesteld van de trainers en leiders. Zij kunnen deze lijn bewaken. Laat de kinderen voetballen en let op hun spelplezier en pas daar het fluiten op aan. Als het dus wat harder gaat, mag je dus best wel wat eerder gaan fluiten. Maar geniet vooral van het plezier van de kinderen.

Scheidsrechter worden?

Denk er eens over na en probeer het een keer. Wilt u fluiten, meldt u zich dan op de wedstrijddag

bij het wedstrijdsecretariaat van uw club, een voetbalclub in de buurt of bij SV TEC. Veel handen maken het makkelijker binnen elke vereniging. Wij doen het samen voor de jeugd. Helpt u mee?

Meer weten? Neem contact op met Koen Grandjean, jeugdsecretaris én scheidsrechter bij SV TEC. Mail Koen via wedstrijdsecretariaat@svtec.nl.