• Elektra Unplugged

    Lingecollege

'Tragedie' op het gymnasium Lingecollege

10-02-2017, 12:20 | Lezersnieuws | Lingecollege

9 februari: toneelvoorstelling Elektra Unplugged voor leerlingen gymnasium bovenbouw.

Een goede reden om voor gymnasium te kiezen, is dat het je cv siert en dat de vetbetaalde banen voor het grijpen liggen. Als je echter in de gymnasium bovenbouw wil belanden, moet je karakter hebben.

Blijkbaar vindt de samenleving het belangrijk dat de elite niet alleen financieel wordt beloond, maar ook beschikt over karakter. En net als in de Oudheid toont die samenleving dat door die elite fel te bekritiseren en zo nu en dan zelfs uit te schelden. Daarvoor hadden de Grieken de tragedie uitgevonden. Hoofdpersoon is steevast een leider die met zijn arrogante gedrag een vloek over de samenleving verspreidt. De cultuur raakt verziekt en de vloek moet worden uitgebannen.

'Niet op bezit kun je bouwen, maar op karakter'. Dat was volgens de twee acteurs van gezelschap Aluin de kern van Elektra, de beroemde tragedie in de versie van Euripides. Twee acteurs maar?? Ja, onze opera's en films hebben hun oorsprong in de tragedie, maar dat genre begon ooit als koorzang zonder acteurs, en later kwamen er mondjesmaat acteurs, een, twee, later nog een derde. Ze speelden niet zelden dubbelrollen. Toneelgroep Aluin speelt zelfs zonder koor. De koorteksten worden overgeslagen of uitgesproken door de acteurs.

De bovenbouw van het gymnasium zat verplicht, maar geboeid te kijken. Een ijverige leerling die haar buurvrouw fluisterend uitleg gaf, werd door de acteurs verzocht daarmee te stoppen en deed dat meteen. In het stuk ging het er ruig aan toe. Hoogtepunten waren de scène waarin Elektra overgaf over het vermoorde lichaam van haar stiefvader en de moord op haar moeder die ze overliet aan haar broer.

Na afloop gaven de acteurs uitleg. De mannelijke acteur vertelde hoe moeilijk het was om de moederrol te spelen, waarvoor hij naturel op naaldhakken moest leren lopen. En met opgetogen gezicht trok de vrouwelijke acteur een parallel met de moorden door scholieren op Columbine. Je kunt je eenzaam voelen, maar de trigger van de moord was de klik tussen twee scholieren, net als Elektra met haar broer. Dan worden gedachten omgezet in actie. Wij houden het maar even bij deze gedachten…