Start traject Omgaan met een naaste met dementie

17-12-2018, 10:52 | Lezersnieuws | Monique

Start in februari 

In februari start het traject ‘Zorgen voor een naaste met dementie’. Tijdens de bijeenkomsten zal trainer Desiree Helmond belangrijke aspecten rond het zorgen voor een naaste met dementie behandelen. U krijgt o.a. tips hoe om te gaan met bepaald gedrag. Ook is er gelegenheid ervaringen met andere mantelzorgers te delen. Per persoon met dementie kunnen maximaal 2 naasten deelnemen aan het traject.

Voorkomen overbelasting

Uit diverse onderzoeken blijkt dat mantelzorgers die zorgen voor een naaste met dementie tot de zwaarst belaste mantelzorgers behoren en dat een aanzienlijk deel van hen (90%) overbelast is of groot risico loopt op overbelasting.

Want zorgen voor een naaste met dementie brengt veel emoties met zich mee. Misschien reageert degene die u verzorgt niet altijd vriendelijk of zelfs agressief. U heeft dan heel wat te slikken.

Daarom is het belangrijk dat mantelzorgers leren omgaan met hun naaste met dementie en het veranderende gedrag van hun partner of ouder. Daardoor vermindert het risico op overbelasting en krijgt u grip op de bestaande situatie.

Vijf bijeenkomsten

In een vijftal bijeenkomsten wordt ingegaan op:

· de werking van het geheugen en dementie,

· vormen van dementie,

· verschijnselen van dementie,

· anders kijken naar een naaste met dementie,

· hoe houd je het vol als mantelzorger,

· hulp- en steunbronnen.

Gegevens en aanmelden:

Op maandagavonden in februari, maart en april van 19.30 tot 22.00 uur in de Vier Gravinnen. 

Aanmelden kan via Mozaiek Matchpoint voor 30 januari 2019, Matchpoint@mozaiekwelzijn.nl of 0344-611566 M.van Os. 

Meedenken en kosten:

Wij vragen een eigen bijdrage van 25 euro voor het gehele traject. Heeft u geen vervoer of is het lastig om thuis weg te kunnen? Laat dat gerust weten, wij denken met u mee om een oplossing te vinden!