Regionale Ziekenhuizen werken aan begrijpelijke communicatie voor laaggeletterden

02-09-2016, 10:10 | Lezersnieuws | Karin Kalthoff

Vinden laaggeletterden hun weg in het ziekenhuis en naar een afdeling? Lukt het hen om een afspraak te maken via de website van het ziekenhuis en informatie op te zoeken? Houd het ziekenhuis rekening met Laaggeletterden?

Om dit te testen zijn enkele taalambassadeurs (voormalig laaggeletterden) van ROC Nijmegen onder leiding van Zorgbelang Gelderland l Utrecht en GGD Gelderland-Zuid, op bezoek gegaan bij vier ziekenhuizen in de regio:

1. Radboudumc

2. CWZ, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis

3. Sint Maartenskliniek

4. Ziekenhuis Rivierenland Tiel

Deze vier ziekenhuizen waren graag bereid om mee te werken aan het onderzoek.

De taalambassadeurs beoordeelden de leesbaarheid en begrijpelijkheid van de aangeboden informatie, onder meer op de website en in de afspraakbevestiging van de ziekenhuizen. Ook beoordeelden zij de klantvriendelijkheid aan de balie. De ziekenhuizen stonden alle vier open voor de toetsing en werkten enthousiast mee in aanleveren van hun informatiematerialen en/of het maken van een (fictieve) afspraak.

Uitkomsten

De deelnemende ziekenhuizen zijn in veel opzichten goed op weg, met duidelijke en voor iedereen begrijpelijke communicatie. Toch is er ook een aantal verbeterpunten:

• Het lettertype van de uitnodigingsbrieven kan in de meeste gevallen groter: dit maakt het lezen makkelijker.

• De weg vinden in het ziekenhuis is voor laaggeletterden soms lastig. Dit komt doordat er vaak teveel en onduidelijke borden staan.

• De websites van de ziekenhuizen zijn niet altijd duidelijk, doordat er veel informatie op staat en het lettertype te klein is.

• De voorleesfunctie is niet overal goed vindbaar en de voorleessnelheid laat wel eens te wensen over.

Laaggeletterdheid in Nederland

In Nederland zijn circa 2,5 miljoen volwassenen laaggeletterd. Zij worden in hun dagelijkse functioneren beperkt, omdat zij de taal niet voldoende beheersen. Dit geeft onder andere problemen op het gebied van de eigen gezondheid en het meedoen in de samenleving. Ook bij een bezoek aan het ziekenhuis lopen laaggeletterden tegen problemen aan, omdat ze onvoldoende kunnen lezen. Denk bijvoorbeeld aan de voorbereiding van een onderzoek.

Van maandag 5 t/m zondag 11 september 2016 vindt de 12e Week van de Alfabetisering plaats. Heel Nederland staat deze week in het teken van taal. Honderden organisaties en bedrijven komen dan in actie om aandacht te geven aan het maatschappelijk probleem laaggeletterdheid.

Meer informatie: Karin Kalthoff 026 3842843