• Claudia Hartman, het gezicht achter PuurContact

PuurContact: een krachtige vorm van begeleiding in opvoeding, zorg en welzijn

20-08-2015, 14:20 | Lezersnieuws | Claudia Hartman

PuurContact biedt video-hometraining aan gezinnen en video-interactiebegeleiding aan professionals. De praktijk is gevestigd in Heukelum, maar biedt begeleiding op locatie. Claudia Hartman is het gezicht achter PuurContact. Zij is pedagoog, video-hometrainer en video-interactiebegeleider.

"Ik merk dat er in gezinnen behoefte is aan kortdurende en effectieve ondersteuning, een praktijk waar je op persoonlijke wijze wordt benaderd en na een paar contacten zelf weer verder kunt." Video-hometraining is een heel krachtig middel. Er wordt een korte opname gemaakt van een alledaagse gezinssituatie. Deze opname wordt met de ouders teruggekeken. De focus wordt gelegd op momenten die goed gaan tussen ouder en kind. Hierdoor krijgen ouders inzicht in 'wat werkt' en kunnen ouders dit bewust inzetten op de lastige momenten. Kleine veranderingen maken dan een enorm verschil.

"De basis moet goed zijn. Wanneer het contact tussen ouder en kind goed is, lukt het ook om op een positieve wijze te sturen en begrenzen. De basis ligt in de communicatie, als dat goed is, hoeven ouders minder uit de kast te halen om hun kinderen op een prettige manier te begeleiden," vertelt Claudia.

Wat geldt voor de gezinnen, geldt ook voor professionals. Video-interactiebegeleiding is ontwikkeld om professionals te begeleiden middels videobeelden, waarbij de focus wordt gelegd op de interactie. "Een goede les wordt gegeven door een leerkracht die een goede structuur heeft in zijn lessen en het smartboard weet te gebruiken, maar de basis is het contact tussen de leerkracht en de leerling. Ook in de kinderopvang worden goede resultaten behaald met video-interactiebegeleiding."

Video-interactiebegeleiding kan worden ingezet wanneer een professional vragen heeft over zijn eigen handelen of specifiek gedrag van een kind, maar ook ten behoeve van algemene professionalisering. Uit ervaring weet Claudia dat het best een drempel kan zijn om opnames te laten maken, maar dat het enthousiasme daarna erg groot is. "Begeleiding middels videobeelden levert altijd nieuwe inzichten en leerpunten, motiveert professionals om weer een stap verder te zetten in hun eigen ontwikkelingsproces."

Videobegeleiding is een hele krachtige vorm van begeleiding. Juist door te kijken naar wat goed gaat in plaats van te focussen op de problemen, word je gemotiveerd, word je enthousiast en zijn de resultaten enorm positief. Op de site www.puur-contact.nl staat meer informatie.