• leerlingen presenteren oplossingen aan opdrachtgevers

    Expeditie Zwerfafval
  • door winnaars gemaakt voorbeeld van reis die zwerfafval maakt

    Expeditie Zwerfafval
  • Winnaars Birte,Eline, Aniek en Marijn

    Expeditie Zwerfafval

Leerlingen bedenken vangnetten in de Waal als oplossing voor plastic soep

23-05-2016, 19:20 | Lezersnieuws | Grietje Holleman

Op vrijdag 20 mei was de afsluiting van het onderzoeksproject Expeditie Zwerfafval op het RSG Lingecollege. De leerlingen uit 2 vwo hebben in twee-en-halve dag diverse originele en haalbare oplossingen bedacht voor zwerfafvalproblematiek in de gemeente Tiel.

Tijdens de projectweek zijn de leerlingen diep in het onderwerp Plastic Soep gedoken middels gastlessen en door zelf onderzoek te doen in Tiel en omgeving. Het project, dat in opdracht is van gemeente Tiel, is uitgevoerd door Lonneke Crusio en Grietje Holleman, tevens de initiatiefneemsters van dit project. Zij willen via betekenisvol en activerend onderwijs zoveel mogelijk jongeren en hun omgeving vertellen over de oorzaken en gevolgen van zwerfafval en plastic soep.

Echte opdrachtgevers

De leerlingen verrichtten onderzoek voor echte opdrachtgevers zoals Rijkswaterstaat, wijkvereniging Bloemenbuurt en Stichting Duurzaam Rivierenland. Leerlingen voerden tellingen van zwerfvuil uit op locatie en ruimden het afval meteen op. Ook verzamelden ze gegevens via enquêtes.

Frisdranktap en vangnetten in de Waal

De resultaten en oplossingen presenteerden de leerlingen op vrijdag 20 mei aan de opdrachtgevers en de ouders. Met volle overtuiging hebben de leerlingen verteld wat hun onderzoek inhoud en wat de door hun bedachte oplossingen zijn. Er waren veel originele en haalbare oplossingen. Een aantal oplossingen die voorbij kwamen waren: vangnetten in de Waal om plastic in het water op te vangen, speciaal vormgegeven prullenbakken en een frisdranktap in de supermarkt in plaats van flesjes en blikjes.

Winnaars

De prijs voor de meest originele en haalbare oplossing werd uitgereikt aan Sverre en Amin die voor Albert Heijn meerder haalbare oplossingen bedachten, waaronder een kauwgomtegel en de frisdranktap. De prijs voor de best verzorgde presentatie is naar Birte, Eline, Aniek en Marijn gegaan die onderzoek deden voor de Plastic Soup Foundation. Zij hadden in hun presentatie mooi verbeeld hoe de reis van zwerfafval naar plastic soep wordt gemaakt en maakten ook nog een pakkende strip. Alle winnaars kregen een handige fles van Dopper.