• Daniela en Claria in gesprek in het Leerhuis

    Brenda Leenders

Hulp vragen is soms best moeilijk!

18-01-2019, 11:05 | Lezersnieuws | Brenda

Daniela komt uit Duitsland en woont sinds augustus in Tiel. Het is soms moeilijk om de juiste weg te vinden. Wanneer je de taal niet kent en je de informatie die je krijgt niet begrijpt, voel je je hulpeloos en afhankelijk. Ik ontmoet Daniela met haar taalmaatje Claria in het Leerhuis en enthousiast vertellen zij hun verhaal.

Omdat het gebouw Zinder opvalt, is Daniela daar naar toe gegaan om te kijken wat ze daar kon vinden. Het was fijn dat ze zo naar binnen kon lopen in een rustige atmosfeer. Later ontdekte ze dat het Leerhuis daar ook is. Zij is toen in contact gekomen met Simone Heuts, docente van het ROC, verbonden aan het Leerhuis. Je kunt een afspraak  maken of gewoon op een dinsdagmiddag binnenlopen.

“Ondanks dat het best spannend was, was het fijn om binnen te lopen bij een groepje mensen die allemaal bezig zijn met lezen, spreken en schrijven van de Nederlandse taal. Ieder met zijn eigen achtergrond, verhaal en niveau. Er zijn Nederlandse mensen en mensen met een migratieachtergrond. De mix is leuk. Je wordt niet vreemd aangekeken en er MOET niets."

Claria had zich gemeld bij het Leerhuis om taalmaatje worden. Altijd geïnteresseerd geweest in taal, werd ze enthousiast door een artikel in de krant. Zij was er verbaasd over dat er al veel is in Tiel rondom taal en leren. 

De match tussen Daniela en Claria werd snel gemaakt. Voor Claria is het vrijwilligerswerk een verrijking. Met mensen in gesprek gaan, leren over de achtergrond van iemand, maar ook in haar eigen netwerk erover vertellen. Of je nu Nederlands bent of niet, als je de taal niet goed begrijpt, is het moeilijk om je leven op orde te houden. Claria geeft aan dat ook Nederlandse mensen echt wat kunnen “halen” in het Leerhuis. Kom gewoon eens langs!

Daniela zegt vol overtuiging dat hulp vragen best moeilijk is, maar doe het wel! Er zijn veel mensen die willen helpen. Niks is raar of om je voor te schamen! Er zijn nu zo’n 25 mensen die ondersteuning krijgen van een taalmaatje. Wel zijn er meer taalmaatjes nodig. Taalmaatjes krijgen een training over laaggeletterdheid waar je veel informatie en steun krijgt om een goede start te maken.

Leerhuis Tiel is er voor iedereen in de gemeente Tiel die moeite heeft met lezen en/of schrijven van de Nederlandse taal of meer digitale vaardigheden wil krijgen. Het Leerhuis is elke dinsdag van 14.00 tot 16.00u in de bibliotheek/Zinder (1e verdieping). Mail leerhuis@tiel.nl of bel naar Brenda Leenders (06-22920546).