• Partij voor de Dieren

Psychisch labiele mensen met wapens in Buren?

Heeft u enig idee hoeveel mensen er met wapens rondlopen in de gemeente Buren? Dat de politie wapens heeft dat is bekend. Agenten worden regelmatig beoordeeld en zijn goed opgeleid om hier veilig mee om te gaan. Maar ook jagers zijn in het bezit van legale wapens. Volgens gegevens van de politie hebben zij in Buren 450 jachtwapens (cijfers 2018).

Beangstigend is dat een groot deel van de jagers niet door een psychologische test blijkt te komen die speciaal is ontwikkeld om te kijken of het veilig is dat deze mensen een wapen thuis hebben. Onvoorstelbaar dat mensen al jarenlang wapens kunnen bezitten zonder dat er 100% zekerheid bestaat over de psychische gesteldheid van deze hobby-schutters. Dat lijkt de overheid zich nu ook te realiseren want die heeft door het Trimbos instutuut en TNO een test laten ontwikkelen, de e-screener, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en de expertise van psychologen.

Sinds 1 oktober 2019 kunnen wapenvergunninghouders door de overheid worden opgeroepen om deze test te doen. Er zijn al tientallen jagers gezakt voor de test, deze mensen zijn daardoor hun vergunning kwijtgeraakt en hebben hun wapens moeten inleveren. In Limburg is zelfs een kwart van de jagers gezakt! De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNJV) wil daarom van de test af. Onbegrijpelijk, wat een ongelofelijke arrogantie, in plaats van hun mensen beter te screenen en op te leiden stellen ze de test ter discussie. En dat lijkt ze nog te lukken ook want minister Grapperhaus buigt voor de jagers, de komende twee jaar hoeven ze de test niet te doen.

De Partij voor de Dieren denkt daar uiteraard heel anders over. De test moet blijven en misschien zelfs wel strenger worden. Als je als hobby hebt om dieren dood te schieten dan ben je toch per definitie geestelijk niet in orde? Dat zou betekenen dat geen enkele jager zal slagen voor de test. Dat zou het einde van deze barbaarse hobby betekenen en dat zou pas echt goed nieuws zijn.

Joop de Jonge

fractievoorzitter Partij voor de Dieren Buren