Peiling

Hoe is de benoeming van de Tielse wethouder Corry van Rhee - Oud Ammerveld tot waarnemend burgemeester van West Maas en Waal bij de inwoners van die gemeente (de Overwaolders) gevallen? Om die vraag te beantwoorden stak ik zondagmiddag de Waal over en hield daar een bliksempeiling.

Op een terras trof ik drie dames van gevorderde leeftijd. Ze genoten van een sorbet. Voorover gebogen met de neus bijna in het dikke glas lepelden ze het ijs met de vruchtensaus naar binnen. Om ook het laatste restje gesmolten ijs te pakken te krijgen, hielden ze hun glas schuin om beter te kunnen scheppen. Een van de drie deed het met de vinger en likte die dan met uitgestoken tong af. Alsof ze het lekkerste toetje van haar leven naar binnen had gewerkt. Dat er een nieuwe burgemeester op komst was, nee, dat wisten ze dames niet. Niet gehoord, niet gelezen. Je kunt niet alles bijhouden, niet waar? Aan een tafeltje naast mij, haalde een rijzige man in een geblokt overhemd, de schouders op toen ik hem met de naam Corry van Rhee -Oud Ammerveld confronteerde. Nieuwe burgemeester? Prima, maar hij had geen tijd voor zulke zaken, lachte hij. Hij volgde die gemeentelijke toestanden niet zo. Hij had wel wat anders aan het hoofd. Wat leukers. Een paar avonden per week "druk met blaose bij de herremenie." Ja, en niet zo'n klein beetje druk. Hij moest als muzikant een map met maar liefst 65 stukken onder de knie zien te krijgen. Ja, probeer dat maar eens voor elkaar te boksen. De meeste stukken had hij zich al aardig in het muzikale hoofd weten te prenten, liet hij trots weten. Het zou leuk zijn, zei hij op vleiende toon, als de nieuwe burgemeester in de toekomst de moeite zou nemen om eens naar de muzikale prestaties van hem en zijn medespelers te komen luisteren. Want blazen kunnen ze, daar aan de overkant. Dit alles aangehoord hebbende vroeg ik me af of het de moeite waard was om nog meer mensen naar hun gefundeerde mening over de komst van Corry te vragen. Of was het zowel genoeg? Ik besloot tot het laatste en bestelde een Affligem Dubbel.

Bij de schuimkraag van dit bier maakte ik de balans op van mijn mini-onderzoek.

Mijn conclusie: de Overwaolders lopen niet over van bestuurlijke interesse, maar ik durf niet te beweren dat ze van toeten noch blazen weten.

Jan Beijer

(reageren: jbeijer@upcmail.nl)