Hemel

Ik heb een zwak voor Erichem. Een rondje fietsen? Dan bijna altijd via Erichem. Errekom, zeggen we in de Betuwe. Het dorp dat mij herinnert aan de creatieve dominee Frans Scheffer, aan de lekkerste leverworst van slager Knobbout, aan het grappige galanteriewinkeltje van loodgieter Baggerman en aan de nostalgisch aandoende langwerpige brink. Die sfeer is grotendeels verdwenen, zoals het meestal gaat in de oude Betuwse dorpen. De nieuwe tijd bracht nieuwe bedrijvigheid. Erichem werd opgescheept met de Knorhof, een varkensflat met 20.000 opgestapelde varkens. Eerst was er het probleem van de doordringende stank, nu is er het drama van de grootste stalbrand die ons land ooit heeft getroffen. Erichem, een door deze tragedie voor eeuwig gebrandmerkt dorp in de gemeente Buren. De gemeente Buren die eerder in het nieuws kwam door de gedwongen sluiting van een opvangcentrum voor gewonde vogeltjes in Eck en Wiel. Dat sympathieke particuliere initiatief werd verboden, de omstreden megastal groeide maar door. Een kleine gemeente is kennelijk niet opgewassen tegen dergelijke grootschalige uitwassen van de bio-industrie. Een waanzinnige tragedie, hoe je het ook bekijkt. Piet Stout, die de duizenden varkens verzorgde en naast de Knofhof woont, ziet het bovendien als een persoonlijke tragedie, zo las ik in het Reformatorisch Dagblad.

Na de ramp heeft hij een zware nacht gehad en maar twee uurtjes kunnen slapen. Laten we hopen dat de arme ziel daar overheen komt. Piet laat weten dat hij zich door de brand "gesterkt voelde in den Heere". Hij vond er troost in, net als David die de stad Ziklag ten onder zag gaan. En hij pinkte er een traantje bij weg.

Zou Piet wel eens nagedacht hebben over de vraag of dieren ook in de hemel komen? De kerken weten nog steeds het antwoord niet. Volgens de ene theoloog zijn dieren geen zondaars en valt hen dan ook niets te vergeven. Ze hebben geen ziel. Het hiernamaals is niet voor hen bestemd. Anderen, onder wie de theoloog-dichter Hans Bouma, ook wel bekend als de dierendominee, zien dat anders. "In de hemel worden de dieren gecompenseerd voor wat ze op aarde moesten missen,"aldus een uitspraak van Bouma. Daarom hoop ik van ganser harte dat de hemelpoort uitnodigend open zal gaan voor de 20.000 varkens van Erichem en dat ze er vrolijk knorrend binnen zullen huppelen. Zij verdienen de hemel, de hel hebben ze al meegemaakt.

Jan Beijer

(reageren: jbeijer@upcmail.nl)