• Columnist Jan Beyer heeft zijn 200ste column voor de Stad Tiel geschreven.

    Raphael Drent

In de hoogte

Bent u er ook van achterover geslagen? Van het schokkende bericht dat onze Tielse knuffelzanger Frans Duijts zijn huis weer te koop heeft gezet? Het kan u haast niet ontgaan zijn, want niet alleen de showprogramma's maar ook de serieuze pers kwamen met dit spectaculaire nieuws aansjouwen. Zelfs Omroep Gelderland en De Gelderlander durfden niet achter te blijven. Natuurlijk begrijp ik dat wel. Die schat van een Frans Duijts is altijd nieuws. Die krijgt bij wijze van spreken nog publiciteit als zijn onderbroek gescheurd is. Vanzelfsprekend het meest bij het roddelnieuws op de commerciële zenders, om van de sociale media maar niet te spreken. Gluren bij de Buren is populair, zo las ik, maar gluren bij Frans slaat alles. Bij alle ophef over de te koop staande villa heb ik evenwel niets gelezen over de hoogst merkwaardige wijze waarop dit pand destijds tot stand gekomen is. De gemeente Tiel die scherp op de regeltjes let om de burger voor groot onheil te behoeden, speelde daarbij de hoofdrol. Frans vroeg een vergunning om aan zijn huis een vleugel te bouwen. De vleugel, waar nu die "professionele bar met eigen keuken" in zit. Een aanbouw met een puntdak, precies passend bij de architectuur van de villa. Goed plan, zo zou Frans in eerste instantie van de gemeente te horen hebben gekregen. Maar niet te vroeg gejuicht. In die buurt was men toen al aan het gluren bij de buren. Iemand zou bij de gemeente geklaagd hebben dat het puntdak te hoog was en daardoor zonlicht zou wegnemen, zo hoor ik vertellen. En na die klacht was het gedaan met de welwillende houding van de ambtenaren. Frans werd gesommeerd een nieuw bouwplan in te dienen. Het puntdak moest een gebroken plat dak worden. Dat ging de zanger het lieve sommetje van circa vijftig duizend euro kosten. Het tv-programma Kanniewaarzijn zou blij zijn met zo'n onderwerp. De sympathieke Frans paste het plan aan en deed er niet moeilijk over. Intussen heeft de gemeente zelf ook een bouwplan gepresenteerd. Een nieuw zwembad, vlakbij de villa. Het wordt hoog, stukken hoger dan het afgeplatte bouwsel van buurman Frans. Die hoogte is nu geen probleem. De zonnestralen ook niet. Hoe dat kan? Het zal wel weer te maken hebben met die ondoorgrondelijke bestemmingsplannen, maar ik kan er geen hoogte van krijgen. Wat mij betreft zou het een aardige geste van de gemeente zijn om die halve ton aan Frans terug te betalen. Om hem nu niet te laten zwemmen.

Jan Beijer

(reageren: jbeijer@upcmail.nl)